kids F2 Mastiff outcross

Gezondheid pups

Nieuwe baasjes

Een paar maanden geleden zijn de pups uitgevlogen en ze hebben heerlijke ‘mandjes’ gekregen!
Is het dan moeilijk om je pups aan de nieuwe baasjes mee te geven?
Heel eerlijk, nee. Met 9 van die energieke puppen en 6 oudere honden is het geweldig leuk maar ook druk. De pups moeten hun vleugeltjes uitslaan en zijn toe aan 1 op 1 aandacht en willen nieuwe dingen ontdekken en leren. En dat leren doen ze goed en graag, zo horen we terug, ze doen het geweldig!
De ene gaat op cursus, de andere is mascotte van de rugbyclub en de volgende gaat dagelijks mee met de uitlaatservice die door de eigenaar van de hond gerund wordt.
Zijn ze meteen de voorbeeldige hond? Nee hoor, sommige stuiteren (springen), zijn speels happerig of krijsen de eerste weken als ze iets ‘heel engs’ zien.  Maar ze zijn allemaal speels, atletisch en eager om nieuwe dingen te leren of af te leren.
We hebben met alle eigenaren erg leuk contact en alle muppets groeien op in een kleine of grotere roedel, met kleine en/of grotere woefen. Heerlijk om ze bijna dagelijks te kunnen volgen!

Gezondheid F2 outcross

Na de lovende woorden van dierenkliniek Sleeuwijk over onze outcross, de bouw en de gezondheid van de pups is het erg leuk om terug te horen dat ook de dierenartsen van de nieuwe baasjes alle pups klinisch gezond verklaren. Een aantal dierenartsen zijn zelfs geïnteresseerd in onze plannen, gaaf!
Omdat we bewust gekozen hebben voor een outcross zijn wij natuurlijk benieuwd naar de genetische gezondheid en diversiteit van de koters. Daarom hebben we voor vertrek van elke pup DNA afgenomen en opgestuurd naar MyDogDNA om hen te laten testen.
Rashonden worden op een puppen- en jonge hondendag beoordeeld op homogeniteit. Hoe homogener de pups uit een nest (hoe meer ze op elkaar lijken) hoe beter je scoort op zo’n dag. Dat betekent dat de pups dus min of meer ‘tweeling’ van elkaar moeten zijn voor een goede beoordeling. Als fokker die de gezondheid van een ras nastreeft, ben je op zoek naar heterogeniteit, zo veel mogelijk genetisch verschillende pups in een nest. Dat betekent namelijk dat je naar de toekomst toe meer mogelijkheden hebt om verschillende genen in het ras te brengen of te behouden.

MyDogDNA resulaten

We zagen en zien dat de pups van Alex en Freddy nogal verschillen van elkaar. Mooi! Voordat de pups uitvlogen zijn ze allemaal gezond verklaard door de dierarts en beoordeeld door de hondenfysiotherapeut en de osteopaat. Wij waren blij met het resultaat! Leuke atletische, goed gebouwde hondjes. En wat zegt MyDogDNA?

– alle pups zijn vrij van CRM en DPRA (oogafwijkingen)
– alle pups zijn vrij van de overige 190 erfelijke afwijkingen waarop ze getest zijn
– in potentie worden ze 78 – 80 cm hoog en gaan zo’n 77 kilo wegen
– er is een relatief grote genetische diversiteit in het nest (de één heeft meer genen van de Mastiff, de ander meer van de Greyhound)

Overzicht Mastiff MDD

De gemiddelde genetische gezondheid van een hond is 100, die van de Mastiff is 97,5.
De genetische diversiteit is verbonden aan de genetische gezondheid. Volgens My Dog DNA is de genetische diversiteit van een Mastiff 30,5.

Onze F2 pups hebben een veel hogere gemiddelde genetische gezondheid dan de Mastiff of de gemiddelde hond. Zij scoren gemiddeld 110.
Eveneens hebben zij een veel hogere genetische diversiteit dan de gemiddelde Mastiff; namelijk 38 versus 30,5.

Genetic health F2 Mastiff outcross

Hieronder zijn de My Dog DNA rapportjes te bekijken:

Badu – roepnaam Ivy
Cpt Beefhaert – roepnaam Buddy
Bluf – roepnaam Quincy
Bon Scott – roepnaam Barend
Bono – roepnaam Tijger
Boris – roepnaam Brommer
Bowie – roepnaam Bon
Bruce – roepnaam Mac B
QueenB – roepnaam Queen

We zijn enorm blij met de gezondheidsresultaten. En ja, de één heeft meer uiterlijke kenmerken van een Mastiff dan de ander. Daar horen ook die gekke half staande oren en dat smalle kopje van Queen bij. Laat je niet gek maken Queen, je bent mooi en leuk zoals je bent en jemig wat kun jij bewegen!

Op 27 mei a.s. komen alle pups weer even ‘naar huis’. We vinden het heerlijk om ze weer te zien, gaan lekker wandelen en genieten van een hapje en drankje.
Osteopaat Ilse van der Maat, fysiotherapeut Anouk Blijlevens en homeopaat Marielle Rekveld komen ook en zullen de kids op gezondheid checken en ons tips mee geven als bijsturing nodig is.
De reden waarom we onze pubertjes laten checken vind je in het artikel van Carol Bouchat over heupdysplasie. 
De update volgt snel want Renée Kuijer gaat mooie foto’s maken van het gepeupel!

Wij hebben er zin in!!