gescheurde kruisband - hillsemastiffs

Gescheurde kruisband bij de Mastiff

Een gescheurde kruisband komt bij de Mastiff redelijk vaak voor. In het fokadvies  dat de Zweedse Kennelclub afgeeft voor de Mastiff, staat dat maar liefst 25% (!)van de teefjes problemen hadden met de kruisbanden en knieën, dit gold voor 5% van de reuen. Zij geven een negatief fokadvies af voor Mastiffs die geopereerd zijn aan knieën en/of kruisbanden.

In Nederland wordt niet gesproken over kruisbanden of knieproblemen bij de Mastiff. Het komt echter regelmatig voor. Zo ook bij onze Rhapsody. Ze was lekker aan het spelen in de tuin en ik stond erbij en keek ernaar. Een kleine misstap zorgde ervoor dat ze acuut kreupel was. Gelukkig herkende ik het direct aangezien er hier in het hondenzwembad meerdere hondjes komen om te revalideren na een operatie i.v.m. gescheurde kruisbanden.

Een paar dagen later lag ze op de operatietafel voor een TTA rapid operatie. Aangezien ze in hele goede conditie was, herstelde ze wonderbaarlijk goed. In principe staat er 6 maanden revalidatie voor een dergelijke operatie, daarnaast is dit echt geen goedkope operatie.
Meer informatie vind je op de website van de dierenkliniek.

Een vriendin van mij uit Zweden heeft het herstel van haar Mastiff na de kruisband operatie op video vastgelegd en op youtube geplaatst.
Bekijk hier de video:
LPTO Mastiff kruisband gescheurd