F2 Mastiff outcross 4 weeks - Hillse Mastiff's

Gezondheid! 

Het vroegtijdig overlijden van ons maatje Dirk, die tot zijn 4e niets mankeerde, en vele andere met hem en de onderzoeksresultaten obv genetica hebben ons er toe gezet om goed na te denken over de combinaties van honden. En inderdaad je kunt niet alles uitsluiten maar ‘fokken is gokken’  is het laatste waar wij ons aan willen confirmeren. Je kunt namelijk wel degelijk veel uitsluiten als je het maar test en weet (indien bekend) of het een dominant gen betreft of een recessief gen – een dominant gen, vererft per definitie-.  En het uitsluiten van alle honden die een of andere afwijking hebben verkleind de genenpool dusdanig dat je kunt wachten op gezondheidsproblemen en het ontstaan van erfelijke afwijkingen.

Dus: We waren heel erg benieuwd naar de gezondheidsresultaten van Freddy t.o.v die van de Mastiff.
Hieronder een opsomming:

  • HD – vrij
  • ED – vrij
  • Oogafwijkingen – vrij
  • Hart – 2 wat zoveel betekent als goed ;  Op de echo is een hartruisje te zien wat kenmerkend is voor o.a. een Mastiff
  • DNA test – vrij van alle op dat moment bekende genetische afwijkingen
  • GHI – Genetic Health Index 121 versus 100 voor een gemiddelde hond, de meeste Mastiffs scoren < 100
  • GD – Genetic Diversity 44.4 versus 31.3 voor de gemiddelde Mastiff

Er zijn helaas geen testen om vast te stellen of honden aanleg voor kanker hebben. Botkanker komt bij Greyhounds voor maar er zijn ook diverse vormen van kanker waar Mastiffs vroegtijdig aan overlijden. Dus daarvoor moeten we ons gezonde verstand gebruiken. De vader van Freddy was 12 toen hij Freddy’s Mastiff moeder dekte en kerngezond. We gaan er van uit dat er dus vanuit zijn kant geen erfelijke vorm van kanker doorgegeven zal worden.

Genoeg reden om met ons ventje te gaan fokken! 🙂

Een outcross nestje – F2

In november 2017 was het zover, een nestje van Alex en Freddy. Wat zijn we blij!  Voor ons is het de 12e dekking waarbij enkel de 1e en nu de 12e dekking gelukt is. We hebben het geprobeerd met KI, AI, natuurlijke dekking, verschillende Mastiff reuen van verschillende lijnen, niets lukte. En toen we dachten dat Alex wellicht niet vruchtbaar was en besloten dat alleen haar grote liefde Freddy nog een kans kon maken, kregen we het positieve nieuws van de dierenarts; Ze is drachtig!

In goed 3 uur tijd schonk onze Alex het leven aan 9 heerlijke pups. Ze hebben allemaal fantastische baasjes! Benieuwd naar de ‘pups’?
Lees hier de update als ze 18 maanden zijn. Wij zijn trots!