Pups – Jetje en Gringo 2020

.

“Gringo betekent vreemdeling”

Gringo en Jetje

Jetje heeft een leuke vent ontmoet en hij heet Gringo, wat vreemdeling betekent. En dat is hij ook wel een beetje voor ons.
Gringo is een prachtige gezonde Rhodesian Ridgeback van 8 jaar oud. En hoewel hij het gekkengetal 3 x in zijn geboortedatum heeft zitten (11-11-11), is het een hele lieve, stabiele hond. Een mooie match voor Jetje die we ook wel ‘Gek Jetje’ noemen.
Gringo’s grootste vriendin is het dochtertje des huizes, daarna waarschijnlijk het konijn dat ook onderdeel uitmaakt van het gezin waar hij woont. Jetje vond hem bij de eerste ontmoeting in september al super interessant. In de daarop volgende maanden heeft Gringo alle gezondheidstesten met goed gevolg afgerond.
Begin augustus weten we of de dekking gelukt is. Spannend!

Outcross Mastiff

Zoals je kunt lezen op onze website en Facebookpagina zijn we helemaal verliefd op de Mastiff. We willen de honden het liefste zo lang mogelijk bij ons houden in een goede gezondheid. Helaas zijn de gevolgen van inteelt en selectie op uiterlijk ook bij de Mastiff steeds duidelijker merkbaar.
De Mastiff bereikt een gemiddelde leeftijd van zo’n 7 jaar en kampt met diverse gezondheidsproblemen waarover je hier meer informatie vindt. Problemen met bevruchting of bevalling zijn bij de Mastiff ook niet vreemd. Helaas zijn het voor ons niet enkel onderzoekscijfers maar hebben we alle problemen voorbij zien komen.
Daarom hebben we gekozen voor outcross; het inkruisen van nieuw bloed. Zo gaan we gevolgen van inteelt tegen, kunnen we de bouw verbeteren, en ondervinden de pups geen problemen meer die het gevolg zijn van extremiteiten.

.

.

‘We willen onze honden het liefst

zo lang mogelijk bij ons houden

in een goede gezondheid’

Outcross met een Rhodesian Ridgeback

De keuze voor outcross is redelijk snel gemaakt als je de gezondheid wil verbeteren. Daarna wordt het lastiger aangezien je je moet verdiepen in allerlei rassen die in eerste instantie geschikt lijken. Daarbij kijken wij onder andere naar:
– Het genetische verschil tussen rassen. Een ras wat heel dicht bij de Mastiff staat voegt niet veel toe.
– De functie van het ras. Een ras dat vanuit zijn oorspronkelijke functie moet kunnen bewegen, heeft minder kans op gewrichtsproblemen.
– De gezondheidsproblemen die voorkomen in een ras. Hier zien we liever geen overlap tussen de Mastiff en het gastras.
– Het karakter van dat ras. Het is uiteraard belangrijk dat de Mastiff zoveel mogelijk een Gentle Giant blijft.

Omdat ik hier dagelijks veel verschillende (ras)honden ontvang in het hondenzwembad, is de keuze ook op praktijkervaring gebaseerd. Daarnaast denkt de dierenarts mee, evenals diverse bevriende fokkers, een check bij een geneticus en de gedragsdeskundige.

De Rhodesian Ridgeback had onze voorkeur aangezien het een harmonische en atletische gebouwde, sterk gespierde hond is die opvalt door zijn lenigheid en behendigheid. Hij is van oorsprong een jachthond, heeft een groot uithoudingsvermogen en kent relatief weinig gewrichtsproblemen. Hij heeft geen overtollig vel en nette gesloten goede ogen. Tegenwoordig worden ze vooral geprezen als waakhonden en gezinshonden.

We hebben ons besluit genomen en dus op zoek naar die ene. Die reu die goed bij Jetje past, die een leuk, stabiel karakter heeft en gezond is. Nou en dat is Gringo!

Het Karakater

Dog Coach Claudia Boy: 
“Het is te verwachten dat het kruisen van de Mastiff met de Rhodesian Ridgeback zal leiden tot bijzondere, sterke, grote vriendelijke reuzen. De overeenkomstige kenmerken van deze twee rassen zullen elkaar vinden en versterken. Een hond die een duidelijke leider nodig heeft en vanaf pup af aan duidelijke regels nodig heeft . Met de juiste aanpak zullen deze honden zich ontwikkelen tot heerlijke gezinshonden die graag mee naar buiten gaan maar ook kunnen genieten van de rust in huis. Beide honden hebben een waaks karakter en dit zal in deze kruising dan ook zeker terug te vinden zijn. De vachtverzorging zal met enkel regelmatig borstelen weinig voorstellen. ”

.

.

“Een Mastiff x Rhodesian Ridgeback zal een krachtige onbaatzuchtige reus voortbrengen die zich helemaal thuis zal voelen in een gezinssituatie.”

Jetje – (Julietta Spod Holi)

Ons Jetje is af en toe een dolle mina, wat een gezellige hond is het! Ze is altijd in voor een knuffel en sjouwt het liefst de hele dag achter me aan. Ze is dol op andere honden, die weer niet allemaal dol op haar zijn, maar dat mag voor onze Jet de pret niet drukken.

Hier vind je alle (gezondheids)gegevens van Jetje.

We verwachten deze zomer pups van ons Jetje en Gringo.

Hier vind je de stamboom van de pups. De inteeltwaarde van de pups is 0%.
Uiteraard worden de pups op tijd ontwormd, geënt en groeien op bij ons in huis.

Eén van de pups blijft bij ons wonen en één van de pups gaat bij zijn vader wonen.

Gringo (Bumaji Graaf Mauritz Pupske)

Gringo is op 8-jarige leeftijd geröntgend op ellebogen en heupen waarbij geen afwijkingen gevonden zijn. Tevens heeft de dierenarts verklaart dat zijn algehele gezondheid goed is.
Het MyDogDNA rapport geeft aan dat zijn genetische gezondheidsindex maar liest 104 is. Iets wat je bij een Mastiff eigenlijk nooit tegen komt. Hij is vrij van DM (erfelijke neurologische afwijking in de ruggenmerg) en JME (epilepsie) en alle overige geteste 180 afwijkingen.
Onderstaand de informatie over Gringo:
– Stamboom
Röntgenfoto’s Heupen – HD
Röntgenfoto’s Ellebogen -ED
Dierenartsverklaring
My Dog DNA Rapport

Ben je geïnteresseerd in een pup of wil je graag meer informatie over de Mastiff of outcross?
Neem dan gerust vrijblijvend contact op. Je bent van harte welkom om kennis te maken met onze honden en met ons!