Doel
Ons doel is onze eigen gezonde Mastiffs te fokken, met een machtig mooi karakter. Dat betekent dat we uit elk nestje wat we zelf fokken een pupje houden. Voor de andere hondjes uit het nestje zoeken we zorgvuldig een nieuw baasje.
Hoe maken we de keuze voor een combinatie?
Onze kennel is aangesloten bij De Raad van Beheer. Wij houden ons dan ook aan de wet- en regelgeving die zij voorschrijft. In de rasstandaard staat omschreven hoe het uiterlijk, gangwerk en karakter van een Mastiff behoort te zijn. Tevens vind je op de website van De Raad van Beheer alle gezondheidsuitslagen van rashonden waar mee gefokt wordt als je doorklikt op de namen van de honden.
Wij vinden dat de belangrijkste aandachtspunten voor een Mastiff gezondheid en karakter zijn.
Karakter
In de rasstandaard van de Mastiff staat het volgende vermeld: Rustig, aanhankelijk jegens de eigenaar, maar in staat tot waken.
Hoewel elke hond zijn eigen karaktertje heeft, herkennen wij bij de Mastiff meer prachtige karaktereigenschappen die we graag behouden. Dit betreft;
• Nobel
• Zachtaardig
• Zeer vriendelijk voor kinderen en familie
• Reageert alleen wanneer nodig
• In eerste instantie terughoudend richting vreemden
De combinatie van deze karaktereigenschappen maakt een Mastiff voor ons een Mastiff.
Gezondheid
Om te bepalen of de hond gezond is zijn er een aantal testen die wij uit laten voeren. Dit betreft:
– heupen -> HD onderzoek met resultaten van A-E, waarbij A het beste is.
– ellebogen -> ED onderzoek met resultaten van vrij – graad 3, waarbij vrij het beste is.
– ogen -> Oog onderzoek: Hier worden de ogen op meerdere afwijkingen onderzocht.
Alle bovenstaande testen worden klinisch beoordeeld, d.w.z. dat artsen aan de hand van röntgenfoto’s of ogen bepalen of de hond een afwijking heeft. De uitslagen van deze testen vind je bij ONZE HONDEN.
DNA rapport
Bovenstaande afwijkingen zijn niet persé of alleen erfelijk maar kunnen ook worden veroorzaakt door omgevingsfactoren tijdens groei en ontwikkeling. Deze testen op onderdelen zijn een moment-opname en zeggen voor ons niets over de algehele gezondheid van de hond.
Om die reden worden al onze honden ook via een DNA onderzoek getest op erfelijke afwijkingen. Helaas zijn de databases nog niet groot genoeg waardoor de resultaten nog niet waterproof zijn. Maar we moeten ergens beginnen om inzicht te krijgen en wij dragen daar graag aan bij!
Als je hierover meer wilt weten klik dan op dit artikel van het INSTITUTE OF CANINE BIOLOGY.
In het My Dog DNA rapport wordt tevens de genetische gezondheid en genetische diversiteit getest. Belangrijke cijfers die aangeven hoeveel verschillende genen (allelen) een hond heeft. Hoe hoger de mate van inteelt, hoe groter de kans op dezelfde genen, hoe groter de kans op het ontstaan of overdragen van erfelijke ziekten!
– Genetic Diversity:
Dit cijfer drukt de mate van de genetische diversiteit uit van een hond en wordt vastgesteld aan de hand van zijn/haar DNA. De mediaan voor de Mastiff ligt op 31.2. Uiteraard is een hoge diversiteit van de genen wenselijk!
– Genetic Health Index:
Dit is de relatieve genetische gezondheid van de hond die vastgesteld wordt o.b.v. de genetic diversity (genetische diversiteit) en de resultaten van de genetische afwijkingen (ziektes). De gemiddelde hond heeft een GHI van 100. Ook hier geldt dat een hoger cijfer (boven de 100), betekent dat de hond o.b.v. zijn genen gezonder is.
Wij vinden het zeker zo belangrijk om te kijken naar de mate van inteelt van de Mastiff. Een richtlijn voor het maken van een goede keuze hierin is de COI waarde.
COI waarde
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de ernstige gevolgen van inteelt bij het fokken van dieren. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de kans op afwijkingen vergroot wordt naarmate het percentage inteelt hoger is. De kansberekening van de mate van inteelt wordt uitgedrukt in COI waarde.
Een lage COI waarde vergroot de kans op genetisch gezonde honden. Het liefste zou je een COI waarde van 0 bereiken. Wij streven ernaar om de COI waarde bij elke combinatie weer te verlagen t.o.v. de ouder dieren. Kanttekening is dat het niet altijd mogelijk is, alle stambomen van de voorouders te achterhalen. Het aantal voorouders die voorkomen in een stamboom van 10 generaties is 2.046. Hoe minder voorouders zijn opgenomen in de berekening, hoe lager de COI waarde EN hoe onbetwoubaarder het getal!
Ons inziens is heeft het zin om COI waarden te vermelden als het 10 generaties betreft waarbij minimaal 75% van de voorouders bekend is. Wil je meer weten over het beperken van gezondheidsrisico’s van inteelt? Klik HIER.
In de onderstaande tabel staat aangegeven tegen welke zekerheid de COI waarde van onze honden weergegeven is:
In het zoeken van een juiste partner voor onze honden zullen we altijd met bovenstaande criteria rekening houden. Kunnen we daarmee garanderen dat we langlevende, gezonde Mastiffs met een prachtig karakter op de wereld zetten? Nee uiteraard niet, het blijft altijd een afweging tussen de diverse criteria. Daarnaast is de natuur bepalend. Ook de toekomstige eigenaren van onze pupjes zullen een belangrijke bijdrage moeten leveren!